Vitiligo

0

Vitiligo este o afectiune dermatologica in care pielea se decoloreaza in pete variate ca marime si localizare.

Mai rar afecteaza parul, mucoasele, ochii. Aceasta depigmentare se datoreaza distrugerii sau opririi din activitate a melanocitelor (celulele care produc melanina). Lumea medicala nu a ajuns inca la un raspuns clar la intrebarea „de ce se intampla asta?” dar cel mai frecvent se asociaza cu:

  1. boli autoimune in care organismul produce anticorpi importiva propriilor structuri – cel mai frecvent tiroiditele autoimune
  2. stresul (au fost descrise cazuri in care sub stres au „albit instant” mese de par sau zone pe corp)
  3. arsuri solare brutale
  4. cazuri „in familie” – leziunile de vitiligo nu sunt simptomatice, pielea afectata nu se simte diferit, nu este contagios, singura suparare este aspectul „de leopard”

Tratament

Din pacate este imprevizibil ca evolutie. Uneori netratat poate disparea spontan, alteori in ciuda unor incercari terapeutice riscante si costisitoare petele albe se incapataneaza sa reziste.

Prezentarea la medicul dermatolog ramane insa obligatorie pentru un diagnostic de certitudine, pentru investigatiile privind alte boli autoimune (care uneori sunt cu adevarat importante) iar pentru cei care doresc tratamente, asigurarea unor scheme terapeutice cat mai sigure si mai adaptate pacientului.

Uneori avem nevoie de creme cu lunile, alteori chiar medicamente interne, sedinte de expunere la ultraviolete care scad imunitatea, lasere si lista poate continua. Pacientul trebuie informat si consiliat pentru ca inclusiv prezenta petelor pe fata sau alte zone expuse privirilor constituie un factor de stres care agraveaza situatia.

Share.

Autor

Am ales să lucrez în domeniul frumuseţii pentru că iubesc oamenii şi îmi propun, în fiecare zi, să vă fac viaţa mai frumoasă. Fiecare dintre noi are ceva special, suntem unici prin calităţile noastre umane, însă sunt lucruri pe care le putem păstra doar având mare grijă de ele şi preţuindu-le cu adevărat. Experienţa mea în domeniu şi traiectoria profesională sunt cartea mea de vizită. Dincolo de toate acestea, preţuiesc relaţia cu fiecare pacient în parte.

Lasa un comentariu