Transpiratia excesiva, in mintea celor din jurul nostru, este adesea asociata cu lipsa de igiena. De multe ori neadevarat, as spune chiar invers.
Pacientii cu hiperhidroza sunt stresati de aceasta problema si multi fac eforturi mari sa o opresca.
Putem transpira excesiv in orice parte a corpului sau… peste tot. Pielea capului (mai ales la copii), fata (in special fruntea), axilele, palmele, zonele genitale si talpile sunt cel mai frecvent afectate. Daca excesul de sudoare mai este insotit si de un miros puternic viata sociala a acestor pacienti este grav afectata. Iar daca asta nu este suficient pH-ul acid poate determina suprainfectii micotice (ciuperci). Acestea apar in special in zonele neaerisite cum sunt axilele, zona inghinala si talpile (piciorul de atlet), dau mancarimi si chiar fisuri ce pot face poarta de intrare pentru bacterii (streptococi si stafilococi).
Cauzele sunt multiple, o parte au aceasta problema din constitutie „din totdeauna”, la altii apare la pubertate (de obicei la acestia miroase si nu depinde de temperatura ci de emotii si/sau de perioade hormonale), mai rar in anumite boli nervoase, metabolice si hormonale.
Tratament
1. Tratamentul cu toxina botulinica (Botox, Dysport) pe care ne-am obisnuit s-o numim generic Botox, din punctul meu de vedere este cea mai buna solutie. Poate sa fie aplicat cu usurinta in axile si mai dificil in palme, talpi, pielea capului si frunte. Nu simultan mai multe zone, deci trebuie sa alegem ce ne supara mai mult.
Pentru axile Botoxul sau Dysportul sunt, de obicei, tolerate excelent. In aproape 20 de ani de practica nu am avut nici un incident in afara de mici vanatai. Microinjectiile se fac in piele, nu in muschi ca atunci cand tratam riduri, deci nu avem a ne teme de faptul ca ne adresam axilei. Blocarea transpiratiei in axila nu va scadea decat cu aproximativ 2 procente sudorarea, lucru care nu se simte pe ceilalti 2mp de piele, in schimb va bloca mirosul si patarea hainelor.
Tratamentul este scurt, aproximativ 10 min si nu doare, pisca intepaturile. In general sunt efecte intre 6 luni si un an. Exista cazuri exceptionale in care pacientii fac anticorpi la acest venin natural si au efect slab sau deloc dar am vazut personal vreo 3 in 20 de ani, de obicei la cei care exagereaza cu injectarile de Botox.
Pentru frunte si scalp Botoxul este la inceput de drum dar pare extrem de promitator si primii pacienti sunt fericiti. Nu am o statistica mare sa vad cat tine dar pare sa aiba efect cateva luni. Din pacate zona este limitata de doza.
Pentru palme si talpi tratamentul este dificil. Mult mai dureros cu rezultate mai slabe, glande sudoripare mari intr-o piele groasa.
2. Igiena perfecta cu apa si sapun, dar sapun bland de copii daca facem mai multe dusuri/zi;
3. Antiperspirantele din comert, chiar cele cu concentratii mici de clorura de aluminiu daca avem zone mici (doar axilele). Mai putem incerca tamponari cu solutie slaba de bicarbonat de sodiu sau solutii de „farmacie”;
4. Psihoterapie la cei cu transpiratie generala declansata de emotii;
5. Se mai incearca iontoforeza, lasere, operatii dar nu sunt tratamente pe cale larga.
Eficienta Botoxului versus costuri si incidente il recomanda ca primul tratament pentru cei care nu au efect la antiperspirante sau nu doresc sa foloseasca clorura de aluminiu