Psoriazisul este o boala cronica autoimuna care imbraca mai multe forme si care afecteaza mai mult de 3% din populatie, fara sa-i socotim pe cei cu sebopsoriazis sau cu ruda sa, dermatita seboreica, unde afectarea pare ca ar creste de 10 ori.
Este caracterizat de placi rosii acoperite de coji albe, aderente. Exceptand psoriazisul „in picatele” (gutat) care are si cauze streptococice.
Legatura intre stres si psoriazis este usor de observat. Puseele cu mai multe leziuni si mai rezistente la tratament, sau chiar eruptii dupa ani de liniste apar atunci cand avem necazuri (divorturi, concedieri, situatii stresante, oboseala psihica). In schimb tratamentele anxiolitice si/sau antidepresive pot duce la ameliorarea eruptiilor cutanate chiar in lipsa unui tratament sistemic doar cu ajutor topic.
In cazurile genetice (cam 1/3 din pacienti) mostenim tot pachetul: persoane cu stres de performanta, agitate, usor de enervat. Daca se mai suprapun si tulburari hormonale extinderea si agravarea afectiunii este frecventa.
In plus starea de excitabilitate ii face sa scarpine sau sa rupa coaja, da sangele si coaja se ingroasa. Prezenta leziunilor (in special pe fata si scalp) ne afecteaza emotional ceea ce creeaza un cerc vicios al autointretinerii bolii.
Tratament
1. Tratamentul dermatologic inceput rapid. Cu cat tratam mai repede, avem sanse sa oprim extinderea leziunilor si sa rarim episoadele. Nu ne mai mananca, nu le mai scarpinam coaja, nu se mai ingroasa. Nu se mai vad, nu se mai sperie ceilalti de noi (lumea nu stie ca nu este o boala transmisibila) si ne creste increderea in noi. Tratate corect si disparute taiem odata cercul vicios.
2. Evitarea stresului, alimentatiei proaste, a fumatului. Consumul de alimente bogate in vitamina A.
3. Sport, psihoterapie, meloterapie, consiliere chiar tratament de specialitate daca este cazul. Nu este rusine sa cerem ajutor, este mai rau sa ajungem la afectarea unei mari suprafete corporale.
Nu trebuie sa uitam ca pentru pacientii cu afectiune grava, tratamentele antipsoriazice sistemice pot avea reactii adverse importante. Cu cat evitam mai bine cauzele ne cresc astfel sansele sa ramanem la forme mai blinde.
Nu trebuie sa uitam faptul ca, desi boala cronica (nu se vindeca), evitarea factorilor favorizanti si tratamentele corecte si rapide ne pot ajuta sa avem ani (unii chiar zeci de ani) de liniste cutanata fara probleme. Depinde si de noi cum vom evolua.
De asemenea este foarte important pentru copii nostri, daca una din rudele copilului nostru are psoriazis, sa ne comportam proactiv. Educam copilul in sensul managmentului stresului, incercam sa nu-i transmitem emotii negative, il invatam dietele corecte de mic (morcovi, fructe, etc), il ajutam sa inteleaga importanta unei vieti echilibrate.