Pete pigmentare

0

Petele (pigmentarile) cutanate sunt de mai tipuri, cele mai frecvente pete sunt: melasma (masca gravidica), pistruii si keratozele, hiperpigmentarile acneice.

Melasma este o pigmentare ca o harta, de obicei in pometi, mustata si frunte care apare mai ales la femei. Se arata la inceputul verii, creste in intensitate vara si revine iarna. Deoarece melasma este indusa hormonal inainte de orice tratament avem nevoie de o consultatie care sa stabileasca tipul si profunzimea precum si analizele necesare stabilirii cauzei. In toata aceasta perioada trebuie sa ferim fata de soare.

In functie de rezultatul analizelor exista 2 posibilitati:

  • gasim cauza hormonala, atunci facem tratamente blande, de stabilizare cu substante depigmentante. Atunci cand problema dispare putem trece la metode de tratament mai agresive.
  • daca nu gasim o cauza hormonala atunci inseamna ca fie stimulul a disparut (a trecut timp de la sarcina, nu am mai folosit contraceptie, etc), fie ca este iatrogena. Atunci trecem la indepartatarea petelor. In aceasta situatie exista posibilitatea ca vara urmatoare sa reapara si sa trebuiasca sa repetam tratamentul.

Tratamentul se face cu radiofrecventa subablativa, se poate realiza in orice perioada a anului.

In ziua tratamentului fata este rosie si ustura putin. Dupa 1-2 zile se produc uneori niste cruste finute in patratele. Acestea tin si ele cam 2-3 zile. Se pot farda dar atentie la demachiere.

Sunt necesare 1-2 sedinte. Fotoprotectia este absoluta minim 6 saptamani dupa tratament.

Hiperpigmentarile acneice sunt patari ale locurilor unde au fost cosurile. Sunt rosiatice sau brune uneori pe cicatrici (gaurele). Daca sunt superficiale uneori se vindeca singure incet, incet. Daca sunt mai groase sau au si semne (cicatrici) avem nevoie de tratament. Sedinta se desfasoara la fel dar daca sunt semne adanci sunt 4 sedinte la cate 3 saptamani interval.

Pacientele pot avea mai multe tipuri de pete pe fata. Avantajul major al platformelor medicale folosite este faptul ca, in functie de diagnosticul fiecareia dintre ele, putem aborda intr-o singura sedinta mai multe probleme estetice, salvand timp si avand rezultate mult mai rapide.

Share.

Autor

Am ales să lucrez în domeniul frumuseţii pentru că iubesc oamenii şi îmi propun, în fiecare zi, să vă fac viaţa mai frumoasă. Fiecare dintre noi are ceva special, suntem unici prin calităţile noastre umane, însă sunt lucruri pe care le putem păstra doar având mare grijă de ele şi preţuindu-le cu adevărat. Experienţa mea în domeniu şi traiectoria profesională sunt cartea mea de vizită. Dincolo de toate acestea, preţuiesc relaţia cu fiecare pacient în parte.

Lasa un comentariu