Lipoame

0

Lipomul este o formatiune tumorala subcutanata benigna, unica sau multipla, moale, formata din grasime si un invelis fibros. Lipomul creste incet, dar unele pot ajunge in ani si la 6-7 cm. Pot sa apara oriunde pe corp si uneori devin vizibile. Pentru ca apar si pe scalp sunt cateodata confundate cu chisturile sebacee.

Lipomul poate sa fie dureros in anumite forme. Cele dureroase sunt frecvent multiple, prost delimitate, apar la femei. Lipomatoza familiala este afectiunea genetica in care apar multe lipoame la adult.

Marea majoritate sunt inofensive doar inestetice. Cele care in crestere apasa pe nervi si devin dureroase si cele cu vase de sange se opereaza repede, celalalte la cerere.

Nu putem preveni aparitia sau cresterea lipomului.

Indepartarea se face prin 2 metode de tratament:

1. Topirea cu deoxicolat si fosfatidilcolina. Metoda nu lasa cicatrici, este blanda dar temporara, de obicei. Nu putem topi intotdeauna si camasa fibroasa, arata bine estetic, insa pot recidiva.

2. Excizia chirurgicala este o interventie dermatologica in anestezie locala. In urma ei ramane un semn, de obicei, mult mai mic decat lipomul. Cand lipoamele au crescut mult si lent, apasand pe tesutul din jur poate sa ramana o „groapa” pentru un timp.

Exista si angiolipoame care au si vase, acestea sunt sensibile la variatiile de temperatura. Tipul acesta de lipom trebuie operat.

Share.

Autor

Am ales să lucrez în domeniul frumuseţii pentru că iubesc oamenii şi îmi propun, în fiecare zi, să vă fac viaţa mai frumoasă. Fiecare dintre noi are ceva special, suntem unici prin calităţile noastre umane, însă sunt lucruri pe care le putem păstra doar având mare grijă de ele şi preţuindu-le cu adevărat. Experienţa mea în domeniu şi traiectoria profesională sunt cartea mea de vizită. Dincolo de toate acestea, preţuiesc relaţia cu fiecare pacient în parte.

Lasa un comentariu