Epilare

2

Epilarea definitiva este o modalitate de a elimina de pe anumite zone, parul nedorit. Se poate face din motive medicale: fire incarnate, foliculite cronice, hirsutism sau din comoditate.

Indiferent de motivele pentru care apelam la epilarea definitiva ea nu reprezinta un pericol pentru sanatate atat timp cat apelam la un medic specialist dermatolog. Acesta va considera daca pielea noastra suporta epilarea, daca nu avem probleme dermatologice (alunite, piele uscata, afectiuni cutanate), si care este cea mai buna metoda in functie de cauza problemei, de culoarea parului si a pielii.

Daca nu mergem la consult vom fi influentati de mituri si pareri bizare ca:

 • „epilarea definitiva este periculoasa, probabil ca are si parul asta un rost”. Corect, rostul lui este in termoreglare: pe masura ce specia umana a inaintat in evolutie a pierdut mult din par in primul rand pe zonele „imbracate”. Deci daca nu umbli iarna cu picioarele goale nu prea ai nevoie de par pe ele.
 • „ma tem sa ma epilez inghinal este o zona cu atatia ganglioni!”. Dar epilarile se fac de obicei cu lasere sau surse de lumina care NU ajung nici macar in hipoderm (grasimea de sub piele). Daca am avea cum sa trecem cu lumina mai adanc de cativa microni fara sa ardem pielea de deasupra zonei am „opera de la distanta fara bisturiu”…

Ce se poate intampla rau?

 • sa se foloseasca pentru tratament aparate neaprobate sau alese prost pentru tipul nostru de piele, sau pielea sa fie fotosensibilizata de produse cosmetice sau medicamente cu pastile (pentru alte probleme medicale): accidente tip arsura;
 • sa ne expunem zona la soare sau solar mai putin de 1 luna de la epilare: accidente tip pete;
 • sa nu avem control medical anterior primei sedinte sau sa nu respectam timpul necesar intre sedinte, sau sa folosim aparate cosmetice cu putere mica: sa stea parul dormant nu distrus, sa avem rezultate foarte slabe. Avand in vedere ca nu toti pacientii au aceeasi rata de raspuns, iar uneori acelasi pacient raspunde diferit pe zone diferite este bine sa stim ce avem de facut ca plan de tratament;
 • sa folosim surse de lumina IPL, SPL, FPL, etc. peste zone cu probleme fara sa evaluam zona: alunite, zone cu boli de piele – agravarea patologiei initiale.

Important!

NU poti sa faci cancer de piele de la epilarea definitiva. Unele tipuri de lumina care merg pe epilare sunt folosite inclusiv la indepartarea unor leziuni precanceroase. Dar ai nevoie de consult dermatologic sa verifici zona pe care vrei sa o epilezi.

 

Share.

Autor

Am ales să lucrez în domeniul frumuseţii pentru că iubesc oamenii şi îmi propun, în fiecare zi, să vă fac viaţa mai frumoasă. Fiecare dintre noi are ceva special, suntem unici prin calităţile noastre umane, însă sunt lucruri pe care le putem păstra doar având mare grijă de ele şi preţuindu-le cu adevărat. Experienţa mea în domeniu şi traiectoria profesională sunt cartea mea de vizită. Dincolo de toate acestea, preţuiesc relaţia cu fiecare pacient în parte.

2 comentarii

 1. Mihaita Luminita

  Buna ziua dna doctor,
  Numele meu este Luminita Mihaita,locuiesc in provincie (Craiova), si as dori sa ma programez pentru un consult,inBucuresti. De aceea,va adresez rugamintea de a-mi transmite datele de contact ale clinicii la care ma pot programa.
  Va multumesc frumos!
  Luminita Mihaita

  • Buna ziua,
   Din pacate abia acum vad comentariul dvs, in speranta ca mai sunteti interesata va astept la o consultatie la Clinica Medicum din Bucuresti.
   Multa sanatate.

Lasa un comentariu