Cuperoza este o afectiune cronica si progresiva. Pe masura ce anii trec ea trece din stadiu bland de roseata, la emotii, prin cel de vinisoare sparte pe fata sau decolteu, in faza de false cosuri (de unde numele de „acnee rozacee”), pana cand ajunge la stadiul de rinofima (un nas ca un cartof, rosu, cu pori giganti). Netratata le parcurge pe toate in cativa ani sau zeci de ani, intre timp poate sa devina si intoleranta la anumite produse (ne ustura si ne strange cand aplicam cremele, daca nu le aplicam e si mai rau).
Terenul genetic determina sensibilitatea vaselor de pe fata (uneori si gat, si decolteu) la stimulii care le dilata si de aceea la unii dintre noi progreseaza cu viteza mare (cativa ani) la altii cu viteza mica (zeci de ani).
Rozaceea are 4 stadii, in care primul este eritemul pudic, apoi rosu si cu vine sparte, ultimul, rinofima chiar desfigurant. Gresit asociata cu alcoolismul, infectia, lipsa de igiena.
Tratamentele sunt lungi, asociate stadiului in care ne prezentam. Cu cat ne tratam mai repede costul va fi mai mic: in efort, in complicatii, in impact estetic si financiar.
Tratamentul corect are 3 parti:
1. Preventie – evitarea motivelor care declanseaza roseata
evitarea aburilor (sauna, bai fierbinti, tratamente cu aburi la cosmetica, masti sau cosmetice termoactive) si a variatiilor de temperatura, a emotiilor si stresului, a alimentelor care atunci cand sunt consumate ne fac sa ne incalzim la fata (pentru unii: vin rosu, condimente iuti, ciorba fierbinte) a produselor cosmetice care ne ustura sau ne irita (chiar daca sunt date la cosmetica sau prescrise de medicul dermatolog), a peelingurilor chimice sau cosmetice.
2. Tratamentul dermatologic – este adresat fiecarui pacient in functie de stadiu.
Daca este o forma usoara sau stadiu incipient tratamentul local si laserele sunt suficiente, daca este un stadiu avansat sau o forma serioasa avem nevoie de tratamente combinate uneori chiar agresive ca Metronidazol sau antibiotice orale.
In privinta laserelor se creeaza o mare confuzie in randul pacientilor atat din cauza numarului mic de clinici in care exista mai multe tipuri de lasere (ca medicul sa aiba de unde alege) cat si din cauza pacientilor care accepta greu faptul ca fiind o boala cronica tratamentele corecte sunt lungi si devin scumpe. Tipul laserului se alege dupa forma de rozacee si dupa stadiul acesteia. La 80% din pacientii in stadiile 2 si 3 se lucreaza pe Dye laser, pentru inchiderea venectaziilor si a campurilor vasculare dilatate, cat si pentru inchiderea granuloamelor. Din aceste cazuri, la randul lor, 80% raspund la cura de 6 sedinte efectuate la 3 saptamani, 20% au nevoie de combinatii cu alte lasere.
3. Mentinerea rezultatelor sau tratametul fazelor ulterioare, partea cea mai dificila a tratamentului datorita raspunsului individual.
Uneori este suficienta intretinerea cu vitamina C locala, alteori trebuie sa repetam module de tratament. Oricum, prima parte este esentiala in toata perioada in care ne intereseaza mentinerea formei.