Alopecie (caderea parului)

0

Caderea parului este o preocupare importanta pentru noi. Cu totii ne numaram firele de par cazute la pieptanat sau la dus si investim timp si bani in ingrijirea podoabei capilare. Asta pentru ca orice am zice ramane un criteriu de frumusete iar pierderea lui este asimilata cu inaintarea in varsta sau cu boala.

De ce cade parul?

Genetic mostenim un par mai des sau mai rar, mai gros sau mai subtire si, tot asa genetic, rata de cadere. Din pacate anumite afectiuni fac si ele o grabire a vitezei de pierdere mostenita de la stramosi sau, mai rau, o pierdere brutala „in banuti” izolati sau multipli, care poate ajunge pana la chelie.

Parul poate cadea din doua mari cauze:

Cauza “fiziologica”, cand se rareste din cauze simple: genetica, nutritonala (in anemii, spasmofilii, diete brutale hipocalorice, sau diete fara proteine, excesul de suplimente necontrolate, stres si oboseala cronica, ingrijire cosmetica gresita sau abuziva).

O numesc fiziologica pentru ca daca nu aduci materia prima necesara sau daca bombardezi radacina cu hormoni care blocheaza caderea parului este normal sa pierzi zilnic peste cele 100 de fire admise. Aceasta forma este cel mai usor de recuperat daca poti corecta cauzele si daca ajuti la revigorarea radacinii. Se considera ca in general oprind cauza si tratand poti recupera ce a cazut in ultimul an.

Tratamente cu rezultate excelente sunt: vasodilatatoarele locale, mezoterapie si PRP (tehnica Dracula).

Mezoterapia pentru scalp este un tratament complex. Se folosesc suplimente de hranire, inclusiv Biotina, vitamine, minerale si factori de stimulare, dar si vasodilatatoare. Se fac 4 sedinte la interval de 3 saptamani.

Cauza „patologica”, atunci cand pierdem par in conditii de boala care ataca inclusiv foliculul pilosebaceu este mai delicata. Alopecia poate insemna boli autoimune sistemice (exemplu tiroiditele autoimune), sau localizate, lichenul planopilar, sau boli hormonale (exemplu excesul de testosteron) care se trateaza in echipa cu ceilalti specialisti reprezinta o provocare. Tratamentul se incepe in urma diagnosticului din consultul interdisciplinar.

Uneori cele 2 cauze se combina. Cel mai bun exemplu este pacientul sub stres.

Alopecia de stres cand sunt zone in care parul cade in smocuri rotunde, sta asa cateva luni creste puf, apoi par, apoi cade in alta parte de exemplu in barba sau tot in scalp se manifesta la fel in boli autoimune. Diferenta de diagnostic se face prin analize de sange, nu locale si apoi se hotaraste schema de tratament.

Alopecia infectioasa in micoze si foliculite se tratateaza in urma antifungigramei si antibiogramei.

 

Share.

Autor

Am ales să lucrez în domeniul frumuseţii pentru că iubesc oamenii şi îmi propun, în fiecare zi, să vă fac viaţa mai frumoasă. Fiecare dintre noi are ceva special, suntem unici prin calităţile noastre umane, însă sunt lucruri pe care le putem păstra doar având mare grijă de ele şi preţuindu-le cu adevărat. Experienţa mea în domeniu şi traiectoria profesională sunt cartea mea de vizită. Dincolo de toate acestea, preţuiesc relaţia cu fiecare pacient în parte.

Lasa un comentariu