Acnee

0

Ce este

Acneea este o manifestare cutanata a blocarii unor glande sebacee. Glanda aceasta este rotunjoara, grasuta, si sebumul ajunge pe piele printr-un canal ingust. Infundarea glandei apare in anumite zone, fata, gat decolteu si spate, insa poate exista si acnee inversa pe fese sau inghinal.
Blocarea poate sa fie totala sau partiala, mai aproape sau mai departe de suprafata pielii ceea ce ne da tipul de acnee : comedoane, pustule, chisturi sau noduli care se pot vindeca prin pete sau cicatrici.

Nu este o boala infectioasa si are cauze multiple: genetice, schimbari de hidratare, fardat gresit sau excesiv, ocluzie in seboree, creme grase sau nepotrivite si cele mai frecvente interne: schimbari hormonale – inclusiv pubertatea sau premenopauza -, boli asociate, anumite medicamente hormonale sau cortizonice si lista continua.

Tratament

Consultul dermatologic este primul pas in alegerea tratamentului corect si eficient. El este lung, de cele mai multe ori avem nevoie de analize si chiar de ajutorul altor specialisti cum este medicul endocrinolog. Tratamentele trebuie facute simultan atat extern cat si intern. Din fericire, pe langa tratamentele clasice cu creme si pastile avem recent in ajutor un tip de laser special pentru formele inflamate si nodulare (reducem din pacientii in tratament antibiotic), tratamente mai complexe de stabilizare si control pe glanda sebacee, precum si indicatii noi de utilizare a Botoxului in forme seboreice. Toate aceste noutati permit o evolutie mai usoara, mai rapida si cu mai putine efecte adverse versus tratamentele clasice.

Pentru succes avem insa mare nevoie de ajutorul pacientului: controlul emotiilor si compensarea anxietatii, dietele speciale care sa nu aduca suplimentar hormoni, miscarea fizica si respectarea pasilor de tratament si a indicatiilor terapeutice sunt esentiale daca dorim un chip curat, fara semne.

Stafilococul auriu nu cauzeaza acnee, dar o intretine si o poate agrava!

Cosurile rosii, colectiile albicioase, nodulii rosii violacei infiltrati reprezinta tabloul acneei inflamatorii, intalnita la adolescenti dar si la adulti. O intrebare frecventa in consultatiile pacientilor cu acnee este “Nu puteti sa imi luati o proba de acolo sa vedem ce microb gasim?” Care este adevarul?

Mecanismele de producere a acneei sunt destul de complexe: contribuie primordial productia excesiva de sebum, modificarea vascozitatii acestuia, retentia de sebum si descuamarea in interiorul canalelor glandelor. Se formeaza astfel o pasta vascoasa, care duce la “infundarea canalului”, formarea de puncte negre si microchiste albe. Aceasta este forma uscata, retentionala, de acnee.

Forma inflamatorie are in plus un raspuns inflamator exagerat al pielii, caracterizat clinic prin inrosire. Acest raspuns este partial genetic determinat, partial dependent de prezenta unei bacterii in profunzimea canalului glandelor, numita Propionibacterium acnes. Este o bacterie anaeroba, (traieste in lipsa oxigenului, deci nu ar supravietui la suprafata pielii); se gaseste in TOATE glandele sebacee, nu doar in cele care formeaza cosuri. Rolul ei nu este deci unul direct, ci doar de accentuare a inrosirii. Nu o putem recolta si nici cultiva in laboratoare obisnuite, ci doar in cele sofisticate, de cercetare. Si chiar daca am gasi-o, nu ne-ar oferi nici un plus de informatie… doar stim deja ca este acolo, nu?

Share.

Autor

Am ales să lucrez în domeniul frumuseţii pentru că iubesc oamenii şi îmi propun, în fiecare zi, să vă fac viaţa mai frumoasă. Fiecare dintre noi are ceva special, suntem unici prin calităţile noastre umane, însă sunt lucruri pe care le putem păstra doar având mare grijă de ele şi preţuindu-le cu adevărat. Experienţa mea în domeniu şi traiectoria profesională sunt cartea mea de vizită. Dincolo de toate acestea, preţuiesc relaţia cu fiecare pacient în parte.

Lasa un comentariu