Ce intrebuintati are acidul hialuronic? Pe unde ni-l putem injecta?
Acidul Hialuronic se foloseste deja de aproape 20 ani in corectia ridurilor si marirea buzelor. Aceasta mucoploizaharida naturala, identica in toate organismele vii, este esentiala pentru mentinerea apei in tesuturi. Fiecare membrana celulara, fiecare centimetru cub de lichid sinovial, fiecare centimetru patrat de piele, etc contin acid hialuronic. Iar de calitatea si cantitatea lui depind buna functionare a acestora.
In estetica Acidul Hialuronic farmaceutic poate fi utilizat in orice loc in care dorim putin volum – santuri, riduri, pliuri – santuri nazo-geniene, riduri periorale, marirea in volum a buzelor, cearcane, pometi, obraz, marginea mandibulei, dosul mainilor; si in orice loc dorim hidratare: buze, gat, decolteu, fata, maini.
Acum, la nivelul fetei, exista posibilitatea de a corecta orice zona: cearcane prea adanci, obraji scobiti, frunte incretita, riduri periorale, mandibula valurita, toate se pot atenua si imbunatati.
Exista efecte secundare (grave)?
Exista reactii de respingere, desi sunt foarte rare (una la zeci de mii de tratamente). De obicei la pacientele cu probleme de autoimunitate. Exista accidente la injectare, atunci cand medicul nu este foarte experimentat. In general reactiile adverse tin foarte mult si de calitatea Acidului Hialuronic dar fiind o substanta care se „consuma” dispar si efectele odata cu Acidul Hialuronic.
In acesti aproape 20 de ani, industria farmaceutica a gasit noi metode de a lega moleculele de acid intre ele, astfel incat acesta a devenit din ce in ce mai elastic, mai moale dar in acelasi timp din ce in ce mai stabil si mai rezistent. Daca inainte de a intra in mileniul 2 buzele aratau cauciucate si tineau 2-3 luni, acum poti sa juri ca sunt naturale si exista Acizi Hialuronici care tin si 2 ani.
Pentru o asa substanta valoroasa exista multi producatori in lume, mai multe formule, unii mai buni, altii mai slabi, mai scumpi sau mai ieftini.
De cate fiole/sedinte avem nevoie pentru a ne umple buzele? Dar ridurile?
Numarul de fiole variaza foarte mult in functie de ceea ce doreste pacienta, de anatomia acesteia si de zona injectata. De exemplu, la buze sunt paciente care se multumesc cu o fiola de 0.5 ml si sunt paciente care nu se multumesc cu 3 fiole de 1 ml. In mod normal pentru buze avem nevoie de 1 maxim 2 ml.
Mai important este faptul ca necesarul scade de la o injectare la alta. In timp zona ramane in pozitia corecta, nu mai aluneca cu gravitatia si avem nevoie de suplimente mai mici. De exemplu daca santurile nazogeniene sunt adanci avem nevoie de 1-2 ml la inceput, iar dupa 3-4 tratamente de obicei, o fiola de 0.5 ml este suficienta.
Care este pretul celor mai cautate interventii? (marire buze, umplere riduri, volumizare pometi, intinerire maini)
Pretul variaza foarte mult cu cantitatea, calitatea si tipul Acidului Hialuronic folosit. De exemplu pentru buze pleaca de la 150 euro dar poate ajunge si la 340 euro cu cel de 2 ani.
Pentru liftingul lichid cea mai mica varianta este 540 euro dar uneori aceasta suma se poate dubla. Din fericire Acidul Hialuronic se poate lucra in etape (se pune o fiola, iar daca e nevoie se poate suplimenta peste cateva saptamani sau luni).
Injectarile sunt dureroase? Se foloseste vreun anestezic?
Injectarea este neplacuta. Se foloseste o crema anestezica si fiola de Acid Hialuronic are anestezic incorporat ca sa nu mai fie nevoie de anestezie suplimentara.
Cat dureaza efectul si cat de frecvent putem repeta procedurile? Exista vreo limita in repetarea procedurilor?
Durata efectului variaza de la cateva luni la cativa ani cu zona (in buze tine mai putin decat in pometi), cu tipul Acidului Hialuronic (exista Acid Hialuronic pentru 9-12 luni sau pentru 1-2 ani), cu gradul de hidratare si metabolismul persoanei, cu capacitatea naturala de a produce Acid Hialuronic propriu, cu modul de viata, cu modul in care a fost injectat etc.
Fiind produs similar natural nu exista limita medicala dar exista limita bunului simt si a pastrarii unui aspect natural. Scopul acestor injectari este mentinerea si imbunatatirea decenta a trasaturilor naturale care sa reziste la ani, la stres, la factorii de mediu. In masura in care ne permitem financiar este pacat sa lasam gura sa se subtieze si sa se adune inauntru, colturile gurii sa cada a tristete, obrajii sa se scobeasca si sa atarne, fata sa se brazdeze de riduri si cute iar cearcanele sa ajunga la jumatatea orazului. Asa cum ne ingrijim dintii, cum ne vopsim parul, trebuie tinute si ridurile in frau.
Este mai sanatos, mai usor, mai putin riscant si mai ieftin sa incepem la timp cu interventii minore ca Acid Hialuronic.
Care ar fi avantajele/dezavantajele acidului hialuronic fata de alte produse folosite in acelasi scop (silicon, grasime proprie, etc)?
Incetul cu incetul, Acidul Hialuronic a batut concurenta si a inlocuit: colagenul (era alergen), siliconul si alte sintetice (pot da frecvent reactii de respingere, granuloame, migrari), transferurile de grasime proprie (necesita interventie chirurgicala si este greu de aproximat ce va ramane si cum se va comporta in timp sub actiunea gravitatiei si a celorlalti factori de imbatranire).
Cele mai rele sunt substantele definitive sau asa zis definitive: siliconul si grasimea care au si ele greutate proprie. In momentul in care sunt injectate fata are o situatie cutanata, osoasa si musculara. Din pacate in timp aceasta se modifica natural: pielea aluneca, muschii se lasa, oasele se resorb si noi va trebui la cativa ani sa repozitionam, sa ridicam si sa refacem acolo unde se poate. Intr-o buza in care mai atarna si un implant definitiv de acum 15 ani corectia este mai dificila iar riscurile de granulare sunt enorme. La 20 de ani rar te gandesti cum vei fi la 40, dar atunci nu le mai poti da inapoi.
Ce putem face in cazul in care dupa injectare rezultatul nu este cel dorit? Exista vreun „antidot”?
Daca dupa injectare rezultatul nu este cel dorit exista Hialuronidaza, enzima care desface si in organism depozitele de Acid Hialuronic. Aceasta actioneaza la 24-48 ore de la injectare.